fbpx

“Искрено и лично” – предаване без алтернатива в националния ни ефир – архив

миглена-ангелова.jpgЖурналистически поглед отстрани към подготовката на предаването и към ежедневната работа, която остава извън кадър. Принципите на работа в „Искрено и лично“ никога не са се променяли и основният интерес винаги е бил насочен към човека, към интересите му, към реалния му живот – без дидактика и без грим!

“Искрено и лично, добър ден. Слушам ви!” – това са обичайните думи, които може да чуете всеки път, когато наберете телефона на предаването “Искрено и лично”. Продукцията, с автор, водещ и продуцент Миглена Ангелова, си е поставила твърде амбициозната задача да откликне на човешката болка и мъка, да открие пътя към разрешаване на повечето житейски проблеми. На преден план се извежда конкретна човешка съдба, пулсиращата болка и проблемът, чийто отговор се търси искрено и лично. Изградено в духа на добрите световни образци за ток шоу, предаването дава възможност на всеки зрител да стане част от него като гост или събеседник, директно – чрез участие в студиото, и индиректно – с мнение и коментар по телефона, в писмо или имейл. “Практически няма тема, която не би могла да бъде интерпретирана в “Искрено и лично” – убедена е водещата г-жа Ангелова. – Обикновено темата тръгва от едно писмо, телефонно обаждане или разговор в студиото след снимките.  Обикновено, настояваме човекът да дойде в студиото и да представи своя проблем лично. Каним събеседници специалисти, които биха могли да му помогнат, както и наши зрители, които имат свое мнение по темата. По правило до последно не зная какво точно ще се получи в студиото, кой няма да събере смелост да дойде, или кой ще дойде без покана.”

Преди месец в редакцията звъни разплакана жена от Ямбол, самотна майка, страдаща от епилепсия. Екипът, трогнат от болката на младата дама, урежда пътуването й до столицата и обратно. След снимките, от вълнение, жената получава епилептичен пристъп. След бързата намеса на лекарския екип, извикан по спешност в телевизията от организаторите на предаването, състоянието й е стабилизирано и тя е изпратена до автобуса. “Ние можем да помогнем най-вече с това – казва Миглена, – че започваме разговор, който може да бъде продължен. В състояние съм, колкото и да ме боли, да се връщам постоянно към нещо, докато не бъде променено, а това може да се случи само, след като стане известно на повече хора. А ние самите сме хора като всички останали. Често плачем, но стискаме зъби и преглъщаме сълзите, за да помогнем на тези, които имат нужда от нас.” На въпроса, какъв трябва да бъде журналистът, работещ в предаването, госпожа Ангелова е категорична: “Най-важното е да бъде човек. Да има душа. Да може да откликне на болката, не на сензацията… Другото се научава.” И подкрепя думите си с откровения от своя живот. Младата миниатюрна и изящна като статуетка Меги (както предпочитат да я наричат всички) е “българска майка юнашка”. Тя е родила и отгледала сама 4 деца, най-голямото от които е на 15, а най-малкото – “мъжът на нейния живот Илия” – на 4 години. Глезльото в семейството обаче е Чебо (съкратено от Чебурашка) – едногодишна каракачанска овчарка. “Той ми създава най-големи проблеми – въздиша дамата. – Иначе децата ми са самостоятелни и много отговорни. Особено каката Дора. Тя ме замества, когато тичам по задачи. Разбирайте – постоянно.”

Предаването стартира в края на ноември като дамско ток шоу, но резултатите от социологическите проучвания надхвърлят очаквания ефект. Оказва се, че “Искрено и лично” се гледа от цялото семейство и пред него бледнеят дори… сапунените сериали. Ръководството реагира бързо и решава това да бъде просто сутрешното токшоу на bTV. “И слава богу, че направихме това – шегува се г-жа Ангелова – защото някои мъже ужасно ревнуваха, че си нямат свое ток шоу по любимата телевизия, и дори тръгнаха да ме обвиняват, че давам арена за изява на краен феминизъм.” Така един ден непознат мъжки глас казва на водещата: “Докога ще коментирате еманципацията на жените?! А вие знаете ли, че организирахме Дружество за защита на мъжете!”. “Прекрасно! – отговаря г-жа Ангелова – давате ни чудесна тема за предаване. – Уважаеми господине, каним ви искрено и лично като гост в студиото да разкажете за вашата организация и да я популяризирате.” В студиото може да дойде всеки. Миглена казва, че често предизвиква гостите си да спорят, да се защитават, да я опровергават. А самата тя не се страхува да предизвика негативните чувства на която и да било държавна или частна организация – „човек трябва да е готов винаги да плати цената за убежденията си – иначе дори няма право да претендира, че има такива.”

Всички предавания през седмицата се подготвят от Меги, която задължително си пише сценариите сама и един дежурен редактор (общо те са четирима). “Голямо е учудването, когато съобщя цифрата на екипа. Очаква се да имаме поне 15 човека, които да пишат и да мислят вместо мен. А аз никога не съм произнасяла чужда думичка, не само в “Искрено  и лично”, но и много преди.”

 “Вашата лична история има значение за нас. Вашите чувства може би са познати и на други… Вашата лична болка може би ще помогне на някого… Вашето лично щастие сигурно ще стопли и други сърца…” Сигурно… Сигурно, ако всеки делничен ден от 10 и всяка неделя от 9 сутринта превключите вашия телевизор на bTV.

 

09.12.2002