fbpx

Миглена Ангелова: „Писаното за мен не променя характера ми“

miglena-angelova-predi-snimki.jpgЕдна статия на Еми Мариянска, публикувана по повод издаването на първата част от романа на Миглена Ангелова „Направи си шоу“. В статията са поместени и авторски впечатления от книгата, както и цитати от разговора с авторката, която споделя причината за написването на романа – жълтите вестници! Ако сте следили предаването, ще откриете повечето познати образи…

Телевизионната водеща Миглена Ангелова представи снощи в столичния хотел “Принцес” новата си книга “Направи си шоу”. В нея, както пише на гърба на книгата Меги разказва в жанра на черната комедия “какво остава зад кадър в живота и в работата й като водеща, как оцелява в телевизионната “центрофуга” и какво прави, за да не изгуби принципите, мечтите си и себе си”. В дух на самокритичност приказливката отбелязва още в началото:”Е, аз така и не се научих да мълча”. Признанието идва като контрапункт на мъдростта, че всичко, освен мълчанието, е глупост.

Е, Миглена не може да бъде сметната за глупава дори от най-върлите си врагове. Тъкмо обратното, тя непрекъснато демонстрира гъвкав ум, чар и обиграност, както на телевизионния екран, така и в живота. Освен работеща жена, Миглена Ангелова е майка на четири деца, с чието отглеждане се справя почти сама и героично. В личен план е жена, която бързо омайва мъжете и лесно ги води до олтара, а след това бързо намира сили да ги забрави и да започне отначало. Ако трябва да обхванем личността й с едно изречение, то тя е една истински женствена жена, която умее да се справя с живота по мъжки. Умее да привлича мъжете като магнит и същевременно да ги дистанцира с респект, независимо в какво я обвиняват. За всички е ясно, че наистина майсторски превръща всяка страна на живота си в шоу, така че публиката й пред екрана и в живота винаги да очаква от нея някакъв нов “номер” в програмата. Репортер на “ШОУ” се опита да вземе интервю от дамата в навечерието на промоцията на книгата й, но тя възпитано отказа. Все пак, в личен разговор сподели:

Миглена Ангелова:

Отдавна ми е все едно какво се пише за мен. Изпитвам известна благодарност към жълтите вестници.

Вие знаете в каква държава живеем – част от бардака е да не можеш да докажеш, че не си камила. През годините приех, че живеем странно. Честно казано отдавна ми е все едно какво се пише за мен. То по никакъв начин не променя живота ми, нито характера ми. Повечето от неприятните ми очаквания, свързани с лекотата на списване при т.нар. “жълти” вестници, успеха и ненаказуемостта им, се оправдаха и понастоящем аз не виждам голяма разлика между “жълтите” и официалните. Изпитвам известна благодарност към жълтите вестници – все пак те ми дадоха импулса да напиша три книги. В един момент си казах: “Ако си толкова готина и умна, опитай да използваш това, което ползват те – достъпността на езика. Направи го като тях, но вдигни малко нивото, ако можеш”. Прочелите първата книга са доста впечатлени…

Измежду редовете в “Направи си шоу”

Както личи от “Направи си шоу” мотивацията за написването и на трите книги на Миглена Ангелова наистина се коренят в писаното за нея в жълтата преса. Според нея всяка жълта измишльотина можело да излезе и авторът й да иска за нея 500 лева – щели да му дадат 100. Не става ясно обаче на каква “цена” са излизали наистина глупости като тази, че й били махнали матката – разбрала го от гинеколога си. После пък излезли голите й  снимки в “Папатак” /Папарак”?/ – според Миглена шефът явно бил циция, защото си спестил от фотошоп. Децата й почнали да я наричат “жертва на славата”. Стигнало се дотам, че получила предложение от шеф на жълт вестник да доносничи за ставащото в предаването и за колегите си – отказала и повече не го видяла. Тя самата признава, че не е злопаметна и бързо й минава – дори се забавлявала с някои “новини” за себе си.  Пожеланието към читателите е да живеят “динамично, прекрасно и стремително…”като по струна над бездна”. Доста добра аналогия със  собствения й живот. От книгата разбираме, че една доста стабилна морална опора за Миглена в най-съдбовните й изпитания са били децата й.

Дъщеря й Дора я успокоявала от малка да не се притеснява за телевизионните си изяви, защото “води токшоу всеки ден вкъщи от години”! С чувство за хумор Миглена разказва как общува с нейните домашни “котета” и как всяка вечер си ляга с мисълта “колко удобно би се чувствала, ако е мъж” – “една съпруга щяла да й свърши работа”!

Една от съдбовните й срещи в телевизията била със Слави. Разминали се в коридорите на бТВ “покадрово – като в забавен каданс”. Поела дълбоко въздух и дори вирнала нос: “Та аз съм новата му колежка, нищо че още не е чувал за мен!” И двамата със Слави стартират предаванията си на една и съща дата – 27.11. 2000 г.

Според Миглена, Неволята била неин “постоянен и суров учител”.

Благодарение на нея често сама си ремонтирала обувките, бъркала цимент, смъквала температурата на децата си с ръце, умеела да лепи плочки, а също и да готви, да разточва кори за баница и дори да работи на банциг. Що се отнася до обувките, то платформата на обувката й се отлепила баш на слизане от колата за съдбовния разговор със Светлана Василева – управляващата директорка на бТВ. Залепила я със скоч и през цялото време треперела да не се изложи и да остане на бос крак в кабинета на шефката. Точно тогава мозъкът й се раздвоявал от притесненията за подметката и от това да изложи стратегията на шоуто си по възможно най-добрия начин. В крайна сметка точно в този разговор се ражда “визитката” й на водеща –  да е облечена винаги в червено и с амбицията “да блесне с интелекта на трите легенди – Кеворкян, Гарелов и Чаплин заедно”. В крайна сметка разписва договора си с американската телевизия с разлепена подметка. С последните си пари купува четири шоколада за децата. Дава най-малкото от децата си – Илето-пилето на отглеждане при майка си и се втурва в авантюрата “токшоу” без екип и без ни най-малката идея как ще продължи. Но когато идва първата похвала от американския бос Джон, полита от радост в небесата. За Миглена обаче телевизията си остава “странно същество” – “добро и любознателно дете, което има нужда от грижи, любов и време”.

На първото си интервю за пресата водещата за пръв път си прави равносметката до тогава: четири деца, два развода, две висши университетски образования – Руска филология и Журналистика и масови комуникации. Специализация по телевизионна журналистика, медиамениджмънт и връзки с обществеността. Същевременно определя себе си като “безжалостно самокритикуваща се и самовзискателна”.

На телефона на “Искрено и лично” се обаждат какви ли не. Един от Панагюрище иска да се самоубие, ако не се срещне с нея. Надут млад режисьор я запознава с жена си, принудена да работи като сервитьорка и да го издържа. Миглена вижда себе си в нея преди години и взима момичето за организаторка. Възхищава се на търпението с което младата жена продължава да “отглежда” съпруга си. Човек се пита дали пък всъщност не е мъжемразка. Виден роден секссимвол си навлича гнева й, след като дълго време се самонаблюдава като нарцис в монитора и й отговаря “нито искрено, нито лично”.  Ядосана жена се обадила по телефона да каже да не си показва краката по телевизора, защото мъжът й ги гледал постоянно. Миглена казала на сътрудничката си: “Кажи й да си смени мъжа, или да ми предложи място в телевизора си, където да си пъхна краката!” Един господин пък от Враца й поискал 10 000 да си купи къща – заплашил, че няма да мръдне от телевизията, докато не му ги даде. Преживява доста емоционално предаването на живо от затвора. Според водещата добрите хора са щастливи, защото “не си губят времето със суета и празни цели”.

Любовта в книгата присъства почти изключитено с образа на майора летец Ангел Мишков /експилотът Ангелин Мавров ?/ Първо трябвало да се пребори със собствените си съмнения това ли е мъжът и изобщо може ли да обича на тези години. “Сигурно сърцето ми се е сдобило с мазоли през годините!”- мислела си Миглена, за почуда на всички, които я смятат за мъжемелачка. Признанието й “Може би ми трябва мъж за пред хората!”- направо срутва всички представи за нея до този момент. Майка й била против брака с майора, но Миглена й се опънала, че ако сбърка “ще си сърба попарата сама”. Кухненското й обзавеждане и майор Ангел Мишков “се преместили в дома й в един и същи ден”. Явно, без разлика между “артикулите”. Майка й продължила битката с летеца и по-късно. Не пропускала да го заяде за каквото и да е – напр. че носи на децата подаръци без да отлепва етикетчетата с цената. Пред тържествения миг майорът се извинил, че сватбата ще бъде малка, защото роднините му живеели в малък град, а пък булката “все пак имала четири деца”. Освен това доходите на жениха били малки – като пред пенсия.

Най-голямото разкритие на Мигленината книга – оказа се, че тя ненавижда белите рокли, сватбите и “великите тържества”. Но също така и разводите. В прав текст е написала: “Не искам да се развеждам! Искам да бъда обичана!” Като всеки обикновен и не толкова известен човек на земята.

Еми Мариянска