fbpx

Прея Осасей – нашата Алиса в страната на чудесата

Преди около година в студиото на „Искрено и лично“ представихме младата, симпатична певица Прея Осасей така: „Прея Осасей е родена през 1994 г. в София. Тя е млад, забавен и амбициозен човек. Прея определя себе си като умна, честна, оправна и не много егоистична личност. Стреми се всичко да прави така, че да остане удовлетворена от себе си.

Прея твърди, че слабостта, която най-много й пречи е наивността и непостоянството. Тя разрешава на приятелите си да я критикуват, а най-честите упреци, които получава са, че е докачлива на критики. Целта, която си е поставила на този етап от живота си е да живее удобно, динамично, свободно и забавно. Сама да си е шеф и да се влюби!“

Прея се беше съгласила да участва в рубриката „Имам цел“. Не си мислете, че това е лесно. Да определиш конкретната си цел е трудна задача. Всички искаме да бъдем здрави, богати, щастливи, обичани и обичащи, но какво конкретно искаме, как конкретно да стигнем до тези общи и общоформулирани цели – не знаем. (Покрай предаването аз се понаучих да си формулирам целите, но има какво да се желае..)

Участниците в рубриката „Имам цел“ попълват анкетна карта, съставена от психолози, която дава информация на Консултантите в студиото – нашата умна троица: психолог, специалист по публична комуникация и доктор по физика – какви са основните позиции в живота на – в случая – Прея и на какво се дължат основните противоречия, които я спъват.

Прея ме изненада. Една такава не по детски достолепна, леко сдържана… Знаех, че нелекото ни време е поставило разстояние от хиляди километри и между нея и майка й. По това време не се беше виждала с майка си от близо шест години, тъй като тя работи и живее в Кипър. Знаех, че въпреки това между двете има много силна връзка. С баща си Прея не се познава. Той умира, когато тя е едва на 11 месеца. Чувала е за него единствено от майка си и то все хубави неща.

Разговорът на Прея с Консултантите в студиото показа кои са основните понятия, тревожещи душите на младите хора: наивност, непостоянство, смисъла на доверието и как изобщо се изгражда това страшно доверие… Нашите Консултанти – Весислава Танчева, Нено Димов и Елена Тачева, мисля, успяха да прояснят истинския смисъл на думите, а аз запомних сравняването на Прея с образа на Алиса. Весислава обясни и образа, и причините да съотнесе Прея с него: „Истината е, че животът ни се случва, докато градим планове и уж правим избори. И колкото и да ни се иска всички да имаме равен старт, понякога просто сме родени с две обиколки пред останалите. Или след тях… И пилеем дълги години съзнателен живот в гонене на някаква измислена “нормалност”, която се оказва илюзия. Понякога просто си роден “Алиса” и такъв си оставаш доживот: безкрайно смело и мъдро момиченце, което ще скочи във всички заешки дупки по пътя си, няма да се впечатли от говорещи котараци и Луди Шапкари, ще се радва на огледалата и ще си избере капризна нацупена “кралица” за компания… Да си “Алиса” е много забавно, но означава, че си се разделил с една голяма част от детството си, а от друга част никога няма да излезеш. Има голяма вероятност да прекараш много години с усещането, че си все на 14, докато огледалото, а и цялото общество твърдят, че вече си на 24. После на 34 и т.н., докато собствената ти 14-годишна внучка не ти обясни, че не пропастта между двете ви пречи да я разбереш. Каква пропаст, ще попиташ объркано, няма пропаст, разбирам те прекрасно… Бабо, време ти е да си играеш с други 60-годишни! – жестоко ще те пореже хлапето…“

Ето така.