Биография

Миглена Ангелова

Миглена Ангелова

Миглена Ангелова е родена на 20 май 1965 година в гр. Русе. Средното си образование завършва в Русия, тогава Съветски Съюз.

Магистратури: „Руска филология“ и „Журналистика и масови комуникации“.

Специализирала е: телевизионна журналистика, медиамениджмънт, връзки с обществеността, интернет комуникации и психология на журналистиката.

От 2009 и до сега Миглена се концентрира върху спецификата на интернет медиите, социалната психология и психологията на журналистиката, които специализира в Международната Академия за телевизия и радио на Русия. Участва в семинари на Академията в Неапол, Копенхаген, Виена и др.

Има четири деца: Дора (род. 1986 год.), близначките Стефани и Адриана (род. 1991 год.) и Илия (род. през 1996 год.)

Популярна е с авторското си предаване „Искрено и лично“, което продуцира и чиято марка притежава. 

Професионалната си кариера Миглена Ангелова започва през 1993 г. Няколко месеца работи в една от първите радиостанции в Русе – радио „Пристис“, където води 6-часов сутрешен блок, организирайки работата на първия си медиен екип. През същата година РТВЦ-Русе обявява конкурс за тв-водещи, на който Миглена се явява почти на шега и стремително го печели. Седмица по-късно вече води програма „Север“ и чете регионалните новини за „Добър ден, България“. Кариерата й продължава с авторски издания за неделната програма „Север“. В края на 1996 г., след поредните политически промени и натиск от страна на ръководството на ТВ Центъра събитията да бъдат отразявани по „определен начин“, напуска по собствено желание работата си в ТВЦ-Русе и остава без работа с трите си малки дъщери и 7-месечния си син (Миглена е от малкото жени, ползвали майчинство в течение на – само – два месеца!)

Заминава за София през пролетта на 1997 г. За няколко дни отчаянието й се превръща в решение да прави сама това, което обича – предаване за хората, за семейните отношения. Така, месец по-късно се ражда предаването „В крепостта с Миглена Ангелова“, което се излъчва в началото по ТВ „7 дни“, а по-късно в мрежите на „Евроком“, БКТВ, „Скат“. Сривът на долара, търсенето на рекламодатели, които да издържат предаването, животът в напълно непознатия град, смяната на квартири, грижите за четирите деца, които заедно с майка си често се лишават от много неща, каляват характера й и подхранват увереността й, че ако „наистина направиш в днешния ден всичко, което трябва, то утрешният ще те приближи към мечтаното“.

„Мечтаното“ се появява през лятото на 2000-та година, когато първата частна телевизия – бТV – обявява конкурс за външни продуценти. Миглена, насърчавана от приятелите си, разработва концепцията на „ежедневно женско ток-шоу“, което сама би искала да гледа всеки ден. Предлага на бТV названието „Искрено и лично“, което стартира в програмата на 27 ноември 2000 г. Още през първия месец, предаването се превръща в лидер в часовия пояс между 10 и 11 часа.

Повече от девет години Миглена определя темите на предаването си, пише сама сценариите на изданията му, продуцира творческата част от екипа му и ръководи работата на сътрудниците си. 

През май 2008 г. „Искрено и лично“ започва да се излъчва всеки делничен ден в Нова телевизия, а от септември 2013 – в програмната схема на ТВ7 с променена концепция и новаторски поглед към приложната психология и нейното включване в ТВ продукции.

Петият рожден ден на предаването е отбелязан с книга – сборник със съвременни приказки, написани от средношколци (конкурсът е организиран от екипа на „Искрено и лично“) – „Книга за приказките„, а осмият рожден ден на предаването – с романа, написан от Миглена Ангелова и посветен на първите години от живота на „Искрено и лично“ – „Направи си шоу„.

От 2009 г. работи по проекти на Международната Академия за телевизия и радио предимно в областта на развитието на съвременните канали за масова комуникация. Работи и сътрудничи с колеги от Дания, Германия, Франция и др. европейски държави. През 2013 г. успешно ръководи няколко големи проекта у нас и чужбина по оптимизацията на медиа мениджмънта и организацията и координацията на ТВ екипите. 

През 2015 г. съвместно с „Шанхай медиа груп“ продуцира документален филм за инвестиционния климат в България, който е излъчен пред сто милионна аудитория в Китай, Сингапур и Хонг Конг.